Abrahamovci, ki so doma v občini Dol in Srcu Slovenije, že od leta 2009 vsako leto poiščejo nove navdihe za dobrodelnost in družbeno odgovornost. Letošnjo generacijo 50-letnikov vodi podjetnik Andrej Orožen iz Trbovelj, pri različnih akcijah pa so mu pomagali tudi sovrstniki iz naše občine, ki gledajo naprej in s svojimi izkušnjami ter vpetostjo v življenje na različnih področjih krepijo srčnost življenja.

V aprilu je bila v sodelovanju z Društvom Misijonarja dr. Janeza Janeža in Turističnim društvom Dolsko izpeljana dobrodelna akcija za Benjamina Hribernika, ki se že 16 let bori z živčno-mišično boleznijo, Friedrichovo ataksjo, ki je medicina še ne zna zdraviti.

Ekipa letošnjega Abrahamovega ključa Srca Slovenije se je v začetku junija udeležila Golažijade v Rimskih Toplicah in dokazala pomen timskega sodelovanja. Sredi junija so se »Abrahamovci« v družbi prijateljev podali na pohod na Kopitnik v zasavskem hribovju in osveščali o pomenu rekreacije v vsakdanjem življenju v vseh življenjskih obdobjih.

Zadnja akcija »Abrahamovcev« je v sodelovanju s Turističnim društvom Dolsko potekala v soboto, 26. novembra 2016, v Dolu pri Ljubljani. Več kot 30 jih je sodelovalo pri zasaditvi hruškovega drevoreda pri dvorcu Lustall, ki je v svojih najboljših časih služil kot dom rodbini Erbergov in kasneje rodbini Povše. Ravno naslednica  iz rodbine Povše, Marija Leskovic, je ob zaključku letošnjega leta prisluhnila pobudi Abrahamovcev 1966 (nekdanjih učencev OŠ Dol) in jim omogočila, da so svoje srečanje v paviljonih dvorca Dol zaključili z nadvse plemenitim dejanjem, zasaditvijo skoraj 50 novih “tepk” v že obstoječi hruškov drevored, ki vodi od paviljonov v smeri proti grajski kapeli na koncu posestva dvorca Lustall.

Sajenje hrušk tepk ima poseben simbolni pomen, saj sta Marija Terezija in Franc Jožef s sajenem hrušk v zgodovini po Sloveniji zmanjševala lakoto med ljudstvom. Hruške se tako simbolno povezane tudi s projektom Abrahamov ključ Srca Slovenije, sajnam lahko v času, ko vsi občutimo lakoto po moralnih in etičnih vrednotah, takšne pobude letošnjih “Abrahamovcev” prinesejo novo upanje v boljši jutri, zato so tudi novo dopoljnjen drevored sami poimenovali v drevored “Sožitja”.

Pozitivna energija ki se je pretakala med vsemi sodelujočimi, je bila ob koncu sajenja izražena še v eni plemeniti pobudi. Vsi sodelujoči so namenili prostovoljni prispevek za dvanajstletno deklico Ano Ravnikar iz Beričevega, ki je takoj po rojstvu zbolela za arahnoidno cisto na možganih. Njena zgodba je segla v srce vsakega izmmed sodelujočih, predvsem pa se jih je dotaknila njena izjava po eni od težkih terapij, ko je vse domače presenetila z izjavo “Zdaj vem, zakaj sem se rodila. Tukaj sem, da ozdravim ta svet”.

Želimo si, da bi obnovitev hruškovega drevoreda pomenila veliko pridobitev za kraj v smislu kulturne, še zlasti vrtnokulturne in kulturnokrajinske dediščine ter turistične prepoznavnosti, še bolj pa si želimo da bi se Anine besede dotaknile vsakega od nas in da “Skupaj pomagamo Ani ozdraviti ta svet”.

Abrahami Srca Slovenije letnik 1966

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.