Zametki tehničnega razvoja

2698194

V zahodni del občine izpod Kamniških planin priteče Kamniška Bistrica, ki se pri sotočju treh rek skupaj z Ljubljanico izliva v Savo. Posebnost Kamniške Bistrice je izredno široko porečje Mlinščic z ohranjeno tehnično dediščino mlinov, žag in drugih vodnih naprav.

Ob dolski Mlinščici se je iz mlina razvila tovarna barv JUB, na Pšati v Beričevem pa je ohranjen tudi stari valjčni mlin. Poleg tega so na Pšati pri hiši »V centrali« bratje Moder postavili prvo elektarno, ki je z električno energijo oskrbovala več okoliških vasi. Turbino hrani Tehniški muzej Slovenije.


Šport in rekreacija

Naravne danosti so omogočile, da se je na območju naše občine razvila vrsta športnih aktivnosti. Ime naše dežele je v svet ponesla dobitnica bronaste olimpijske medalje, smučarska tekačica Petra Majdič. Z vidika športa ima v občini Dol pri Ljubljani najdaljšo tradicijo prav smučarski tek. Na poljih v Zaborštu je tekaški smučarski klub JUB Dol organiziral državna tekmovanja za Zlato palico. V klubu so se kalili številni uspešni športniki, med njimi tudi Petra Majdič.

V naši občini aktivno deluje tudi ŠD Partizan Dolsko, ki s svojimi tekaškimi, pohodnimi, košarkarskimi in drugimi športnimi prireditvami skozi vse leto aktivno in zelo uspešno skrbi za rekreacijo krajanov in obiskovalcev.

Korant

Pomemben del športnih aktivnosti se odvija v Rekreacijskem centru Korant v zelenem in mirnem okolju, obkroženem z gozdovi. Center ponuja številne možnosti za oddih in sprostitev, tam si lahko naberete novih moči, ohranjate kondicijo ali se udeležite športnih tekmovanj. V osrednjem delu centra se nahajajo travnata igrišča za mali in veliki nogomet, asfaltno igrišče za košarko in odbojko ter igrišče za odbojko na mivki.

Prav tako je Korant idealno izhodišče za sprehod po številnih položnih gozdnih poteh; lahko se odpravite na Ajdovščino, do Vinj, Kamnice ali Petelinj, ali pa se spustite v Podgoro in Zajelše. V sezoni borovnic se lahko posladkate s tem okusnim gozdnim sadežem, prav lahko pa boste uzrli tudi kakšno gobo. Razgiban teren in sončne poti privabljajo kolesarje, ki se lahko spoprimejo z nekoliko zahtevnejšimi kolesarskimi potmi. Do Koranta je speljana trim steza z izhodiščem v Zaborštu. Čez kraj Senožeti je speljan del evropske pešpoti E6 od Baltika do Jadrana.


Naravnost z dežele

Naravnost z dežele

Projekt Naravnost z dežele povezuje v skupno blagovno znamko ponudnike podeželja Srca Slovenije – pridelovalce zelenjave, sadjarje, čebelarje, vrtnarje in turistične ponudnike. Znamka Naravnost z dežele povezuje podeželsko ponudbo neposredno s trgom ter ponuja končnim kupcem zanesljiv vir zdrave, sezonske, ekološke in doma pridelane hrane.

Pridelki našega podeželja so zdravi, naravni, polnega okusa, skrbno pridelani in prihajajo k vam naravnost iz prve roke, od pridelovalcev. Center za razvoj Litija (danes Razvojni center Srca Slovenije, www.razvoj.si) je začel projekt pilotno izvajati leta 2007 v občini Dol pri Ljubljani s 27 ponudniki. Trenutno se mreža skupaj z zadrugo Jarina širi na območje LAS Srce Slovenije, v katerega so poleg občine Dol pri Ljubljani vključene tudi občine Kamnik, Lukovica, Moravče, Litija in Šmartno pri Litiji. Sčasoma bo projekt razširjen na celotno območje Srca Slovenije.

Cilj projekta je povečati lokalno samooskrbo območja Srca Slovenije z lastno pridelano hrano in drugimi proizvodi ter zagotoviti kupcem neposreden stik s ponudniki preko spletne strani www.nadezeli.si. Hkrati bo Jarina razvijala tudi dodatne tržne poti – dobavo hrane vrtcem, šolam, hotelom, gostincem ter mobilno oskrbo z lokalnimi proizvodi v urbanih naseljih na območju Srca Slovenije ter v bližnjih mestih.