V nedeljo, 22. aprila 2018, je župnijska dvorana v Dolu popotovala v času za več kot stoletje nazaj. Marjetice smo želele prikazati drobce iz načina prehranjevanja in življenja, kot so ga poznali naši praočetje. Prenekatera članica je to spoznavala ob pripovedih svojih mam in babic in nas usmerjala, ko smo snovale razstavo in iskale recepte ter eksponate.
Glede na pohvale, ki smo jih bile deležne, smo se kar izkazale. Nešteto dragocenih vezenih prtov in prtičev, latvic, skled, zajemalk, loncev, vrčev, posod, kosov pribora, kanglic, golida, posode za mast, modelčki za »puter«, kredenca, stoli, mizici, gašperček in kolmkišta, pa stari »pomivalni stroj«, ki je bil seveda pult s skritimi »ajmarji«, kjer so pomivali posodo, spodaj na policah pa hranili posode in jedi. Predstavile smo tudi jedi, ki so jih jedli za zajtrk, kosilo in za večerjo in še in še je krasilo naše mize ter pulte in tako izpričevalo našo preteklost, ki jo je treba spoštovati, saj nas je privedla v današnje čase.

Zahvaljujemo se našemu fotografu Alešu, ki je vse to poslikal, da si lahko ogledate na spletni strani Občine, in gospodu župniku, ki nam vedno rad posodi dvorano za naše delovanje.
Za razstavo smo se zelo trudile in jo celo podaljšale, da so si jo ogledali otroci iz vrtca in treh različnih razredov. Zanimivo je bilo opazovati začudene obrazke, ki so nejeverno opazovali čudne stvari, ki jih nimajo doma. Žal nam je, da naš poziv k sodelovanju v prejšnji številki ni obrodil sadov, da bi razstavile še več različnih predmetov. Smo bile pa opažene in pohvaljene od drugod, dobile smo vabilo, da razstavo ponovimo v eni od sosednjih občin, obeležil pa nas je tudi novinar Slovenskih novic in napisal čudovit članek, podkrepljen z lepimi slikami.

Kliknite za ogled galerije fotografij.

Sabina Grošelj

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.