DSC_0676Komisija za članice regije Ljubljana I je 8. 1. 2016 organizirala gasilski posvet v Dolu pri Ljubljani, v sodelovanju z našo Gasilsko zvezo. To je bil prvi dogodek v organizaciji gasilk s poudarkom, da je za vse gasilce. V tej smeri bomo nadaljevali tudi prihodnjič.

Pričakala nas je prisrčno olepšana telovadnica Osnovne šole Janka Modra, darilo za dobrodošlico in okusen aperitiv, sledil pa je zanimiv program, kjer se je za vsakega nekaj našlo.

Prireditev je otvoril simpatičen otroški zbor PGD Senožeti z gasilsko himno, nato so nas pozdravili gostje; predsednik regije Ljubljana I Franc Bradeško,podpoveljnik GZS in poveljnik regije Ljubljana I  Iztok Zajc ter župan  mag.Janez Tekavec.

Jure Dolinar je predstavil potek intervencije ob požaru Mercatorjevega glavnega skladišča v Ljubljani lanskega maja. To je največji zabeležen požar objekta v Sloveniji. Terjal je eno smrtno žrtev. Videli smo taktiko gašenja in pa strokovno podkovanost naših gasilcev. Gasilo je 300 gasilcev in prisotnih je bilo 66 vozil. Jure Dolinar, vodja intervencije, je zaključil z mislijo, da se je vedno potrebno spraševati kaj vse bi še lahko naredili, kaj bi lahko naredili bolje. Tako bodo vse podobne situacije za nas lažje in lažje obvladljive.

Matic Zupan se nam je predstavil s svojo neverjetno vztrajnostjo in začrtanim ciljem, ki je njemu in njegovi ekipi prinesla 2. mesto na svetovnem prvenstvu Firefighter combat challenge 2015. Matic je presenetil z dostopnostjo in odločenostjo »da hoč’jo vse zmagat«. Lastnosti, ki jih je opazil kolegih Američanih in prevečkrat manjkata nam, Slovencem. Na svoje treninge in odrekanja gleda z vidika praktičnosti. Zdaj je namreč prepričan vase, da bi lahko iz hiše nesel kateregakoli sovaščana in tekel na vrh stolpnice, pa bi mu še ostalo moči za posredovanje. Pravi, da je potrebno tudi v trenutku, ko je na na vaji najtežje, treba »čez sebe it«, imeti voljo in cilj, pa se vse da.

Župnik Lojze Grebenc je predstavil zgodovino kraja Dol in Dolsko ter posebnosti občine.

Cveto Šumec z nami delil izkušnjo mednarodnega posredovanja v Bijeljini (BiH). 58 oseb združenih z različnih področij pod naročilom Mestne občine Ljubljana je opravljalo sanacijo po tamkajšnjih katastrofalnih poplavah. Slišali smo na kaj vse so morali misliti pred odhodom, s kakšnimi težavami so se soočali na terenu in kakšna so opažanja za morebitne prihodnje akcije. Poskrbeli so za samooskrbo z gorivom, hrano in vodo, plan dela so pogosto delali sproti po poročanju domačinov. Odpravili so veliko posledic poplav, pustili pa sled v tamkajšnjih prebivalcih.

Do okusne večerje so nas pospremili Senožeški tamburaši okrepljeni z vokalom, harmoniko, klarinetom in trobento. Z nakupom izdelkov Društva Novi paradoks pa smo lahko bili dobrodelni.

Hvala Gasilski zvezi Dol-Dolsko in Komisiji za članice Regije Ljubljana I  za zanimiv večer, posebej pa zahvala  OŠ Janka Modra, tovarni Jub d.d. in občini Dol pri Ljubljani za sponzorstvo.

GZ-Dol-Dolsko

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.