Nacionalni inštitut za javni zdravje je objavil aktualno poročilo o delovanju programa Svit.

V letu 2017 so bili na presejalni test v okviru programa Svit vabljeni prebivalci Slovenije, rojeni v letih od 1943 do 1967. Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Rak na debelem črevesu in danki je namreč v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje.

S Programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko teh rakov pa bomo odkrili tako zgodaj, da bo zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše. Program Svit poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, nosilec programa pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Občina Dol pri Ljubljani je v zlati sredini odzivnosti, še vedno pa se kar 33 % občanov na povabilo ne odzove.

Glede na učinkovitost programa – skozi presejalni test so lani med sodelujočimi odkrili 214 primerov raka na črevesju in danki, pri kar 2.492 (25,73 % vseh sodelujočih) pa visoko tveganje za razvoj raka – spodbujamo še večjo odzivnost. S hitrim odkritjem bolezni, predvsem pa z odkritjem polipov, ki še ne pomenijo bolezni, a predstavljajo višjo verjetnost za razvoj, je mogoče pravočasno ukrepati in raka pozdraviti ali ga celo preprečiti.

Kliknite tukaj in si oglejte celotno letno poročilo Svit 2017

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.