Po številnih pritožbah naših občanov, da voda zaudarja, smo iz podjetja JP VOKA SNAGA prejeli naslednje sporočilo:
“Prejeli smo vaše sporočilo, da se občanka pritožuje, da voda v Dolskem smrdi in je mastna. 
Kot ste zagotovo seznanjeni, se pitna voda na oskrbovalnem območju vse od Črnuč do Senožeti klorira od 19. 9. 2019. Vonj v pitni vodi je posledica tega ukrepa. Rezultati nadzora pitne vode dokazujejo, da je oskrba varna. Ukrep dezinfekcije bo prekinjen predvidoma konec tega tedna.
 Ukrep dezinfekcije je bil uveden preventivno zaradi večje okvare na primarnem vodovodu, ki ni povzročila le prekinitve oskrbe s pitno vodo, ampak tudi praznjenje pretežnega dela vodovodnega sistema na območju Črnuč do Brinja.  Okvara je bila sanirana, a že dotok zraka v izpraznjene dele sistema lahko povzroči tveganje za zdravje uporabnikov. Oskrba s pitno vodo brez ukrepa kloriranja v tovrstnih primerih ne bi bila varna.
 Za uporabnike na tem območju vonj v pitni vodi ni običajen, zato uporabnike o tem obveščamo preko SMS in e-pošte.  Obvestila so bila poslana tudi 19. 9. 2019, sporočilo pa smo objavili tudi  na spletni strani tukaj:
 Če uporabniki niso vključeni v sistem obveščanja, vas vabimo, da informacijo, da se je v sistem obveščanja možno vključiti, razširite. Za prijavo v sistem uporabniki potrebujete številko odjemnega mesta, ki je na zadnjem računu. Obrazec za prijavo se nahaja na spletni strani tukaj:
 Število uporabnikov, ki se lahko prijavijo v sistem obveščanja na eno odjemno mesto, ni omejeno.
 Vonj v pitni vodi uporabniki zaznavajo in je predvsem posledica reakcije dezinfekcijskega sredstva z ostanki nečistoč in biofilmov v interni vodovodni napeljavi. Deloma lahko vonj izvira tudi iz reakcije dezinfekcijskega sredstva v javnem sistemu, a preverbe kažejo, da ima voda v javnem sistemu vonj po kloru, a nima tako neprijetnega vonja, kot pri uporabnikih. Uporabnikom svetujemo intenzivno spiranje interne vodovodne napeljave, če že niso izvedli samozaščitnih ukrepov do sedaj. Pred tem pa naj odstranijo usmerjevalnike vode na pipah (t.i. perlatorje oz. mrežice), po potrebi naj jih zamenjajo. Izpiranje naj bo na vseh pipah intenzivno, v sunkih s turbulentnim tokom, kar naj povzročajo s periodičnim zapiranjem in odpiranjem pip do največjega pretoka. Izpiranje naj traja najmanj 15 minut. Izpirajo naj se vse pipe, poskrbeti je treba tudi za slepe rokave, kjer se voda zadržuje dalj časa.
 Predvsem pa uporabnikom svetujemo, da iz interne vodovodne napeljave odstranijo ali vsaj pogosto menjajo vse dele armatur, ki so opremljeni z mehko plastiko (izvlečne pipe v kuhinjah, cevi za tuše, itd.). Tovrstni materiali lahko v primerih nujne uporabe dezinfekcije povzročijo izrazito neustrezne organoleptične lastnosti pitne vode. Voda ima neprijeten vonj že brez prisotnosti klora, ker na plastičnem materialu potekajo neželeni mikrobiološki procesi, pri čemer služi plastika kot hranilo.
 Upamo, da smo na vprašanja občanov odgovorili. V JP VOKA SNAGA se trudimo uporabnikom zagotavljati oskrbo s pitno vodo brez motečih faktorjev. Teh razmer kljub trudu vedno ne moremo zagotavljati, zagotavljamo pa, da je oskrba varna. Pri tem pa pričakujemo, da nam bodo s samozaščitnimi ravnanji pomagali tudi uporabniki.
 Lep pozdrav,  JP VOKA SNAGA d.o.o.”
 Pripravila: dr. Brigita Jamnik

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.