Ob visokih temperaturah, ki smo jih občutili v začetku poletja in jih letošnje leto zagotovo še bomo, se naše telo izdatneje poti, s tem pa zgubljamo večje količine vode kot navadno. Če temu ne prilagodimo pogostosti pitja vode in drugih tekočin, lahko pride do izsušenosti organizma oziroma do dehidracije. To se lahko zgodi tudi pri intenzivni telesni aktivnosti, driski, bruhanju, nezadostnem nadomeščanju tekočin v daljšem obdobju, nepravilni in prekomerni uporabi zdravil za odvajanje vode iz telesa …

Voda ima v človeškem telesu pomembno vlogo
Voda predstavlja kar 60–70 % telesne teže človeka. Pri otrocih je delež vode še večji, s starostjo se zmanjšuje. Voda ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature. S svojo prisotnostjo preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, varuje organe in vezivna tkiva. Nahaja se tudi v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah. Telo izgublja vodo preko kože z znojenjem, preko ledvic z urinom, preko pljuč z izdihanim zrakom in preko črevesja z blatom.

Kakšni so znaki dehidracije?
Prvi znak je občutek žeje. Na to vpliva več dejavnikov, kot so starost, spol in okolje. Stopnjo dehidracije zaznamo predvsem po količini in barvi urina. Temno rumen ali rjavo rumen urin, manjša količina urina in manj pogosto uriniranje so jasni pokazatelji pomanjkanja vode v telesu. Zgodnji znaki dehidracije so tudi glavobol, utrujenost, izguba apetita, suha usta in pospešen pulz.
Opazimo lahko tudi zmanjšano napetost oziroma prožnost kože, zmanjšano vlažnost sluznic ter vdrte oči. Pogosto dehidracijo spremljajo tudi težave z izločanjem blata, ki je gosto, trdo, izločanje pa je le enkrat do dvakrat v tednu, kljub zadostnemu vnosu hrane. Hujša oblika dehidracije lahko vodi tudi v motnje v mišljenju, zmedenost, vrtoglavost in celo v smrt.

Skrbimo za zadosten dnevni vnos tekočine, najbolje s pitjem vode
Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati s pitjem brezalkoholnih pijač, zlasti vode. Nekaj vode zaužijemo s hrano, nekaj se je tvori pri presnovi hranil v telesu, večji del pa jo zaužijemo s pitjem tekočin. Za odraslo osebo naj bi zadoščalo povprečno 2–3 litra na dan. Pitje vode naj ne zamenja pitje kave, pravega čaja, gaziranih, zelo sladkih in alkoholnih pijač. Kofein, alkohol in sladkor namreč še dodatno pospešujejo izločanje vode iz telesa. Za zadosten vnos tekočine poskrbimo s pitjem tekočin preko celega dneva, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh ali pri telesnih aktivnostih.

Posebna skrb otrokom in starostnikom
Ob znakih, ki kažejo na izsušenost organizma pri otrocih in starostnikih ter nastopijo pri driski in bruhanju ali jemanju zdravil, je treba poiskati strokovno pomoč.
Otroci in starejši imajo lahko zmanjšan občutek žeje, zato je treba še bolj skrbeti za zadosten vnos tekočin skozi cel dan. Če nastopi dehidracija (npr. zaradi driske ali bruhanja), naj otrok dobi tekočino v majhnih količinah, po žličkah. Če težave trajajo več kot dan ali dva oz. ob poslabšanju pa naj vedno obišče zdravnika, ki se glede na stopnjo dehidracije lahko odloči tudi za sprejem v bolnišnico, kjer otrok dobi tekočino v žilo.
S starostjo je možnost za nastanek dehidracije večja, saj so starejše osebe pogosto nagnjene k premajhnemu vnosu tekočine. Včasih starejši bolniki odklanjajo tekočino, ker je povečan vnos tekočine povezan tudi z večkratnim obiskom stranišča, velikokrat pa se pojavi tudi nenadzorovano odvajanje.

Nadomeščanje tekočine pri telesni aktivnosti
V času fizične aktivnosti je treba spiti dva do štiri kozarce hladne (ne mrzle) brezalkoholne pijače na uro. Smiselno je uporabljati tudi izotonične raztopine, ki nadomeščajo ogljikove hidrate in elektrolite, ki se izgubljajo s potenjem. Z uporabo omenjenih raztopin prispevate k ohranjanju vzdržljivosti pri daljših telesnih naporih in povečujete absorpcijo vode med telesno dejavnostjo. Rehidracijske soli za pripravo raztopine so na voljo tudi v lekarnah, kjer lahko dobite tudi nasvete o tem, kako jih pravilno uživati, da preprečite dehidracijo, izboljšate vzdržljivost in poskrbite za dobro počutje.

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.