V petek, 20. aprila 2018, je na prijetni in kvalitetni prireditvi Knjižnica Jurij Vega praznovala svoj 20. rojstni dan. Kot se ob takem prazniku spodobi, sta spregovorila ravnatelj OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani Gregor Pečan, ki je omenil, da se trend elektronske dobe s knjigami spet obrača v prid tiskanim, saj raziskave potrjujejo, da si tiskano prebrane stvari bolje zapomnimo, in župan občine Dol pri Ljubljani mag. Janez Tekavc. Za spomine se je zahvalil svojemu prvemu knjižničarju, tudi nastopajočemu na prireditvi, pripovedovalcu ljudskih pravljic Borisu Zgoncu.
Osrednji slavnostni gost pisatelj Ivan Sivec nam je odstrl marsikatero tančico o nastanku svojih knjig, napisal jih je že 146. Je najbolj bran in izposojan avtor v slovenskih knjižnicah, saj si bralci vsako leto izposodijo več kot 35.000 njegovih knjig.

Za smeh so poskrbeli člani KUD-a Dolsko. Pod mentorstvom Leona Taborja, ki je celotno prireditev tudi povezoval, so duhovito preoblikovali Cankarjevo Skodelico kave, letošnje leto je namreč posvečeno 100. obletnici Cankarjeve smrti. Letos nas čakata še dve: 140-letnica rojstva Otona Župančiča in 110-letnica rojstva Miška Kranjca. Utrinke iz bogate zakladnice njunih del sta prebrali Tia Zenkovič in v prekmurščini Danica Števančec. Mladinski pevski zbor OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani pod vodstvom Bojane Gajšek pa nam je ubrano približal ljudsko in domovinsko pesem.
Duša vsake knjižnice pa so seveda knjižničarke, zato gre največja zahvala dušama naše knjižnice Branki Vodenik, ki je program tudi pripravila, in Nini Hribar, saj sta v knjižnici že od samega začetka – torej že 20 let širita lepo besedo in znanje, svetovanje in dobro voljo ter prijazno besedo za vsakogar. Ni lahko krmariti med 27.221 enotami knjižničnega gradiva, ki se je od začetnih 7.500 enot povečalo v teh dvajsetih letih. Prav tako se je skoraj potrojilo število članov, bralcev in izposojenih enot.
Kot je na prireditvi zapela Iva Stanič – Čez tisoč let, ko naju več ne bo (…) se bo zgodilo marsikaj in za nami bo ostalo veliko. Upajmo, da tudi knjige!

Danica Števanec

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.