• 22. 5. 2018
  • 0:00
  • Ambulanta dr. Anje Černe v vrtcu v Dolu

Bradavice so nenevarna kožna bolezen. Povzroča jih okužba s humanim papiloma virusom (HPV). Zaradi okužbe s HPV se začne zgornja plast kože hitreje razmnoževati in nastanejo ‘kupčki’ spremenjene kože. Bradavice so lahko bele, rožnate ali barve kože. Navadno so hrapave površine. Najpogosteje se pojavljajo na dlaneh, prstih rok in na podplatih, kjer so lahko boleče. Ker bradavice povzroča virus, pomeni, da so nalezljive – lahko nastajajo novi ‘mladički’ zraven bradavice ali pa se prenesejo na drugo osebo. Nova bradavica navadno nastane 2–6 mesecev po okužbi.
Seveda pa ni nujno, da bodo pri vsakem, ki pride v stik s HPV, nastala bradavica. Imunski sistem organizma namreč lahko premaga in odstrani virus preden ta zgradi bradavico. Podobno lahko imunski sistem premaga virus, tudi že ko imamo bradavice, in zato te spontano izginejo. Večjo verjetnost za nastanek bradavic imajo otroci, mladostniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom.

Bradavice niso nevarne, želimo pa si jih odpraviti, ker so neestetske. Obstajajo številni načini, kako odstraniti bradavico, ki se prenašajo po ustnem izročilu iz roda v rod. Medicina trenutno prisega predvsem na pripravke iz salicilne kisline in na krioterapijo. Salicilna kislina deluje tako, da lušči kožo. Pripravke s salicilno kislino moramo nanašati na bradavico vsak dan nekaj tednov, da jo počasi odluščijo. S krioterapijo pa bradavico zamrznemo in zato odmre. Pri krioterapiji zdravnik vatirano palčko pomoči v tekoči dušik in nato z njo pritisne na bradavico. Postopek ni boleč. Na tem mestu se čez nekaj dni pojavi manjša ranica. Včasih se z enim postopkom krioterapije ne odstrani cela bradavica, zato je treba postopek čez nekaj tednov ponoviti.

dr. Anja Černe, občinska zdravnica družinske medicine

Dr. Anja Černe, zdravnica družinske medicine z veseljem oznanjam, da bom v torek, 22. maja 2018, brezplačno s kriopterapijo odstranjevala bradavice tako svojim pacientom, kot tudi ostalim interesentom. Za tretma se ni treba naročiti, potrebovala pa bom bolnikovo zdravstveno izkaznico.

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.