• 1. 12. 2019
  • 17:00
  • Erbergovi paviljoni graščine Dol
Rok Zalokar – klavir 
Alessandro Fongaro – bas 
Ruud Voesten – bobni
 
Rok Zalokar je jazz pianist in skladatelj, ki živi med Ljubljano in Rotterdamom. Pot ga je, preko ljudske glasbe, različnih glasbil in raziskovanja žanrov, pripeljala do jazzovskega klavirja. 
Že kot srednješolec je bil aktiven v lokalnih skupinah, kot študent konservatorija  pa je začel pisati in izvajati svojo avtorsko glasbo. Rezultat teh let sta bili dve izdaji pri založbi ZARŠ: Vol. 1 Rok Zalokar tria in Arbitrarij skupine Vsemogočni Mlin. S triom je bil izbran za Klubski maraton 2012, kjer se je skupini uspelo predstavit širom Slovenije. 
Po končanem konservatoriju se je vpisal na akademijo Codarts v Rotterdamu, kjer je nadaljeval svoj študij jazz klavirja in julija 2017 diplomiral v razredu Franza von Chossya. Na akademiji ni bil deležen samo jazz izobrazbe, bil je v razredu profesorja table Niti Ranjan Biswasa ter v razredu kompozicije Stefana Lievestra in oboje opravil z odliko. V letih študija je prejel prestižno Erasmus jazz prijs in Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo.
V Rotterdamu je bil oz. še vedno je del mnogih mednarodnih projektov, s pevko Evo Poženel pa sta ravno tam začela trio Kukushai. Avantgardna mešanica popa, jazz in punka je bila prvič slišana na samoizdanem Kukushai EP (2014), nadaljevanje pa je sledilo na drugi plošči Fruitile(2017, ZARŠ).
Izkušnje različnih kultur in domotožje je ustvarilo Dvojino. Duet vokala in klavirja, ki se osredotoča na ljudske pesmi, jih zavije v neobičajne aranžmaje ter razširi z improvizacijo. Pri založbi Celinka je maja 2017 izšel prvenec Lila.
Rok Zalokar trio – Port Songs (Slovenija/Italija/Nizozemska)
Port Songs je cikelj kompozicij in pristanišča so skupni imenovalec obdobja ko so nastajala. So tista v katerih je skladatelj živel – Rotterdam in Kobenhaven, ter tisto posebno mesto, kjer se je jazz in njegova klavirska tradicija prvič pojavila – New Orleans. Multikulturnost pristaniških mest služi kot glavni navdih, vendar s skrbno izbrani elementi, ki so osnova za kompozicijski proces in improvizacijo. Zvok skupina črpa tudi iz poezije, indijskih ritmov in koralnega petja. Zasedba je že nastopila na North Sea Jazz festivalu in dobila prestižno Erasmus Jazz Prize, pri nas pa je bil projekt premierno predstavljen na Jazz festivalu Ljubljana. Poleti 2018 je zasedba repertoar dokumentirala in Port Songs album bo izdan 29.novembra pri založbi Modigo.

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.