• 10. 10. 2019
  • 20:00
  • Erbergovi paviljoni graščine Dol

Z veseljem najavljamo program Poletnih glasbenih paviljonov 2019, ki bodo drugič zazveneli v čarobnem ambientu Erbergovih paviljonov Graščine Dol, ob glasbenih pripovedih izjemnih glasbenih ustvarjalcev in ustvarjalk.

10. oktober 2019, ob 19. uri

Marta Močnik Pirc / sopran, strunski tamburin
Marjanca Jocif / kljunaste flavte
Kristina Martinc / kljunaste flavte
Janez Jocif / portativ, oprekelj, dude, piščali, strunska lajna

Glasbeni skupini Makalonca so najpomembnejši vir za poustvarjanje zgodnji zapisi naše ljudske glasbe. Datirajo v prvo polovico 19. stoletja. Med njimi najdemo tudi
srednjeveške, na modalno tradicijo vezane glasbene drobce, ki so jih ohranili predvsem v slovenskih obrobnih pokrajinah kot so Prekmurje, Bela krajina, Rezija, Koroška in Istra. Na drugi strani pa so ansamblu dragocene izkušnje iz sveta t.i. stare glasbe, s katero se člani ansambla aktivno ukvarjajo. S pomočjo poznavanja ohranjenih oziroma rekonstruiranih zgodnejših glasbenih izvajalskih praks in uporabe kopij glasbenih instrumentov upodobljenih na naših srednjeveških freskah, poskušajo obuditi pozabljeni srednjeveški zvočni svet našega prostora. Gre torej za nekakšen glasbeno – arheološki pristop, ki lahko pomembno razširja našo identifikacijo v času in prostoru, obenem pa je lahko tudi vzpodbuda za sodobno glasbeno ustvarjalnost.

Poletne glasbene paviljone je omogočila Občina Dol pri Ljubljani.

 

Preživite poletne večere v objemu glasbene muze Erbergovih paviljonov!

Prisrčno vabljeni!

 

JSKD OI Ljubljana okolica

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.