• 23. 3. 2019
  • 18:00
  • Turistična domačija Pr'Krač

Ob praznovanju občinskega praznika občine Dol pri Ljubljani in praznovanju materinskega dne vas župnija sv. Helena – Dolsko in Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža vabita na odprtje razstave del akademske kiparke Lize Hribar Obereigner in na predavanje o koreninah družine Hribar, ki je bila pred drugo svetovno vojno ena izmed najbolj prepoznavnih družin v ljubljanski družbi, približno 130 let prej pa se je v Ljubljano preselila iz Dolskega. Tam je živel njihov daljni prednik Jurij Hribar, ki je bil tudi mežnar pri župnijski cerkvi Sv. Helene.
V posredni »žlahti« je bila ta družina povezana tudi z Jurijem Vego. Ko se je Lizina babica Frančiška Peterka poročila s topničarskim častnikom Karlom Kastlom in je bil ta leta 1900 povišan v plemiški stan, je v svoj grb vstavil tudi grb topničarja barona Jurija Vege.

Prireditev, ki jo finančno podpira tudi Občina Dol pri Ljubljani, se bo odvijala v soboto, 23. marca 2019, v prostorih Turistične kmetije pr’ Krač s pričetkom ob 18. uri. Po krajšem kulturnem programu in odprtju razstave se bomo posvetili predavanju, ki nam ga pripravlja kiparkina hčerka Angelika Hribar, dolgoletna bibliotekarka v Germanistični knjižnici na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki se je po upokojitvi še posebej posvetila raziskovanju družinske zgodovine. Svoje prispevke je objavljala v zgodovinskem časopisu Kronika. V knjigi Rodbinska kronika Dragotina Hribarja in Evgenije Šumi pa je strnila usode trinajstih Hribarjevih otrok. Na temelju njenih objav in prispevka Marije Cvetek v Strmolski kroniki je pisatelj Drago Jančar napisal roman »To noč sem jo videl«. V Dolskem bo Hribarjeva povedala nekaj več o svojih starših, saj iz teh krajev izvirajo tako očetovi kot tudi materini predniki; to je družina Peterka, iz Dolskega in okoliških vasi. Vabljeni na prireditev!

Marko Avsenik, župnik

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.