• 6. 2. 2020
  • 18:00
  • Erbergovi paviljoni graščine Dol

VABILO
na odprtje razstave Marije Šolar – PORTRETI

četrtek, 6. februar 2020, ob 18. uri,
Erbergovi paviljoni graščine Dol.

kulturni program:
VOKALNA SKUPINA GALLINA
umetniška vodja skupine: Ana Erčulj

OGLED RAZSTAVE:
sobota/nedelja : od 15. do 17. ure in po dogovoru
M:041/539-265 /do 16.2.2020/

Marija Šolar se je rodila leta 1946 v Zg. Besnici pri Kranju. Že kot otrok je rada risala, za kar jo je navdušila mama. Talent je dobila prav po njej. Po končani osnovni šoli je bila Marijina želja, da se vpiše v šolo, kjer bi lahko svoj talent nadgradila in izpopolnila ter v življenju delala kar jo najbolj veseli. Na željo staršev se je vpisala na ekonomsko šolo in se po končani šoli zaposlila kot ekonomski tehnik, se poročila, skrbela za dom in družino. V vsem tem času je bilo zelo malo možnosti za njen hobi, razen kadar je svojima otrokoma pomagala pri risanju.

Ko se je upokojila in je tudi vnuki niso več potrebovali se je leta 2000 vpisala v tečaj risanja in slikanja na delavski univerzi v Radovljici. Prav takrat se je skupina pod vodstvom Roberta Primca učila slikanja portretov v tehniki olje na platno. To jo je navdušilo. Nastali so prvi portreti: njenih starih staršev in staršev, kasneje pa tudi vnukov. Takrat si je njen nečak – glasbenik zaželel slik mojstrov klasične glasbe. Ker so jo najbolj motivirali obrazi, mu je portrete z veseljem naslikala. Kasneje je prav vse portrete teh mojstrov glasbe naslikala tudi zase.

Zelo rada slika po predlogi starih mojstrov, najbolj jo je navdušil Maksim Gaspari, pa Kofetarica Ivane Kobilica, Pred lovom Jurija Šubica, pa tudi drugih domačih in tujih mojstrov.

Večkrat je razstavljala v domačem kraju, razstavo je imela tudi na Koroški Beli, v Radovljici, v Dolu pri Ljubljani.

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.