• 25. 9. 2019
  • 18:00
  • Dvorana župnišča v Dolu

Vabljeni na predavanje o rakih prebavil

Preventiva je boljša kot kurativa, je že stara modrost, ki pa se vedno znova potrjuje. Rak je ena tistih bolezni, o kateri neradi razmišljamo, a če se priplazi v našo bližino, se nenadoma zavemo, da si želimo predvsem dobre informacije, ustrezno in najkakovostnejšo obravnavo ter podporo.

Če govorimo o preventivi, raka večinoma ne moremo preprečiti, lahko pa z ustreznim znanjem poskrbimo, da ga odkrijemo čim prej. V tem primeru je ozdravljiv v zelo visokem odstotku, zdravljenje je krajše, za bolnika manj naporno, predvsem pa se življenje lahko hitro vrne nazaj v stare tirnice.

Ali poznate zgodnje znake, ki nakazujejo možnost težav v prebavilih?

Veste, zakaj se je dobro udeleževati presejalnega programa Svit?

Ali veste kako je potrebno zdravo živeti in kako se prehranjevati ?

 

Na vsa ta vprašanja  in še veliko več vam bodo na predavanju, ki ga organizira v našem kraju za vse nas, ki skrbimo za svoje zdravje odgovorili člani Združenja EuropaColon Slovenija,  ki je del evropskega združenja bolnikov z raki prebavil Digestive Cancers Europe. Združuje je v Sloveniji prisotno že 12 let za bolnike z raki prebavil, njihove svojce, zdravstveno in drugo zainteresirano javnost.

 

Primarni cilj je ozaveščanje različnih javnosti o teh rakih.

 

Rdeča nit delovanja združenja  je ves čas predvsem ozaveščanje slovenskega prebivalstva o tem, kako pomembno je obiskati zdravnika takoj, ko opazimo najmanjše težave, ter skrb,da bodo vsi bolniki deležni pravočasne, hitre, učinkovite diagnostike in kasneje zdravljenja,kar naj bi vse preprečevalo umiranje zaradi rakov prebavil.

 

Združenje EuropaColon Slovenija želi s predavanjem vzbuditi zavedanje o pomenu čim zgodnejšega prepoznavanja raka, ne glede na to, kje se pojavi.

Udeležence bomo seznanili:

– z delovanjem Združenja EuropaColon Slovenija – predsednica združenja

– s  program SVIT, nacionalnim programom za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb debelega črevesa in danke in zakaj je tako pomembno, da se na vabilo odzovemo.

 

-z raki prebavil, kateri simptomi se pojavljajo pri posamezni
bolezni in na kaj moramo biti pozorni, kako hitro je potrebno ukrepati in na koga se obrnemo ob težavah –predavala bo Marija Ignjatović, spec.internistične onkologije z Onkološkega inšt. V Ljubljani

Sledil bo pogovor udeležencev s predavateljem o obravnavanih temah.

 

 

Predavanje bo  25. septembra  ob 18. uri v dvorani župnišča v Dolu. Predavanje bo brezplačno, saj ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Vabljeni in pridite v čim večjem številu.

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.