• 16. 2. 2019
  • 19:00
  • Dvorana v župnijskem domu Dolsko

VABLJENI NA  veličasten dogodek, PREDSTAVITEV ljudske simfonične pesnitve BARVE ZELENEGA SMARAGDA Avgusta Ipavca, slovenskega skladatelja in teologa, ki živi in dela na Dunaju.

 

Pred dobrimi stotimi leti se je na območju Skalnice, vzpetine, na kateri stoji krščansko romarsko središče Sveta Gora, pričela soška fronta. Dogodke iz tega časa je skladatelj strnil v delo, ki je dolgo čakalo na izvedbo.

Tematika prve svetovne vojne se ljudi še vedno globoko dotakne. Nastanek skladbe je tesno povezan s poezijo Simona Gregorčiča in izvirnimi pismi vojakov iz Slovenije, Italije, Rusije in Avstrije. Vsa ta besedila je skladatelj, ki se je leta 1940 rodil v Gorici, otroštvo preživel v Ročinju in prvo službo opravljal v Cerknem, tenkočutno vključil v delo. Navdih za glasbo je v osnovi črpal iz ljudske glasbe od severne Primorske do Rezije. Pri izvedbi je sodelovalo približno 200 glasbenikov, pevcev, baletk ter amaterskih in profesionalnih gledaliških igralcev in folkloristov.

 

Predstavitev bo v soboto, 16. februarja 2019, ob 19. uri, v dvorani župnijskega doma, v Dolu pri Ljubljani.

 

Ob 18. uri bo, gospod AVGUST IPAVEC, v cerkvi sv. Marjete daroval sv. mašo za dr. Marijo Klemenc – v zahvalo za njeno podporo v času njegovega študija. /Marija Klemenc, zobozdravnica iz Dola, je dolga leta vodila cerkveni mešani pevski zbor. Pri ljudeh je ostala v spominu kot izredno požrtvovalna in dobra žena, ki je bila vedno pripravljena pomagati človeku v stiski. Pokopana je v Dolu; povzeto iz knjige Tam v Dolu roža rase).

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.