• 15. 10. 2017
  • 7:45
  • Župnišče Dol pri Ljubljani

Aktiv žena TD Dol Marjetice pripravljajo  tradicionalno razstavo Bog žegnaj. Letos bo posvečena ajdi, prosu in ostalim predvsem brezglutenskim žitaricam ter njihovi vsestranski uporabnosti. Razstavo si boste lahko ogledali v nedeljo,
Vsi poznamo ajdove žgance in ajdov kruh (z orehi je še posebej slasten), mlečno in jabolčno kašo, manj pa vemo, kako raznolika je uporabnost žit. Resnici na ljubo, ajda ne spada med žita (botanično je razvrščena med dresnovke, njena sorodnica je npr. rabarbara, sodi pravzaprav med sadje), čeprav jo kot žito dojemamo in sprejemamo.
Poudariti velja, da proso in ajda ne vsebujeta glutena, zato sta pomembno živilo za bolnike s celiakijo oz. za ljudi, ki jim gluten povzroča težave, teh pa je vedno več. Na ogled bodo vsa brezglutenska žita, ki so na voljo v Sloveniji. Pa še kakšen recept vam bomo zaupale. Na voljo bo čudovita moka nekaterih dolskih kmetij. Posebej se bo z svojimi žiti predstavila kmetija Pr’ Krač, lahko pa boste njihove moke tudi kupili. Vabimo vas torej na ogled razstave, na kateri boste izvedeli marsikaj novega in uporabnega o žitih, ki vam jih bomo predstavile, ali pa boste le obudili poznavanje, ki se skriva v vas še iz otroških let.

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.