Nacionalni inštitut za javno zdravje je lani prvič izdal publikacijo Zdravje v občini, letos pa so publikacijo osvežili z novimi podatki. Publikacija prikazuje ključne kazalnike zdravja, tveganega vedenja, preventive in umrljivosti za vsako slovensko občino. Publikacija je dostopna preko spletne aplikacije obcine.nijz.si. Na tej spletni strani si lahko ogledate podatke tudi za ostale občine in primerjavo med letoma 2016 in 2017.
Zanimiv podatek, ki močno odstopa od slovenskega povprečja (0,6%), je prirast prebivalstva. Pri nas je ta odstotek kar 12,2, kar pomeni, da imamo zelo veliko mladih družin. Temu primerno je tudi delež starejšega prebivalstva nad 80 let v naši občini nekaj nižji od slovenskega povprečja. Spodbuden podatek je, da dobro skrbimo za zdravje svojih otrok. Pri njih je stopnja prekomerne prehranjenosti nižja od povprečja, boljša pa je tudi njihova fizična pripravljenost.
Nadpovprečno odzivni smo občani v okviru preventivnih pregledov programa Svit, malenkost pod povprečjem pa v okviru presejevalnega programa Zora. Pijemo dobro vodo in imamo dobro razvito pomoč na domu. Število srčnih in možganskih kapi je precej pod slovenskim povprečjem, prav noben občan pa lani ni obolel za klopnim meningoencefalitisom.
Nekoliko manj je tudi umrljivosti zaradi vseh vrst raka, je bilo pa pri nas nekaj več od povprečja zdravljenih novih primerov raka. Negativna kazalnika sta povezana z uživanjem alkohola. Tako je bilo število prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji precej nad povprečjem, nadpovprečno pa je tudi število bolezni, ki so neposredno pripisljive alkoholu.

Š.K.K. po publikciji Zdravje v občini

Trenutno ni še nobenih komentarjev

Dodaj odgovor

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Polja označena z (*) so obvezna.