Aktualno

Predstavitev knjige Cvetje in ženske

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

22.3.2022

Jassmina Marijan, Matjaž Mastnak

ERBERGOVA  PAVILJONA GRAŠČINE DOL, marec 2022, ob 18. uri

Knjiga Cvetje in ženske, v kateri je predstavljenih 24 umetnin - dvanajst tihožitij in dvanajst ženskih portretov, nas popelje skozi umetnost in botaniko, ter razkriva simbolne in včasih tudi skrite pomene cvetja. Knjigo, ki je nastala v sodelovanju Narodne galerije in Arboretuma Volčji Potok, dopolnjujejo čudovite botanične ilustracije.

Sodelovanje med obema inštitucijama se je začelo v letu kulturne dediščine 2018, v letu, ko je Narodna galerija praznovala stoletnico delovanja. Reprodukcije slik iz zbirke Narodne galerije, dopolnjene s kratkimi umetnostnozgodovinskimi in botaničnimi-vrtnarskimi pojasnili, so bile ob vstopni aleji Arboretuma na ogled dobro leto. Namenjena je vizualnemu užitku, ima pa tudi spoznavno vrednost; popelje nas skozi del zgodovinskega razvoja slikanja cvetličnih tihožitij.

Oba avtorja in urednici so pri izboru slik vodila merila, kakor so raznovrstnost cvetja, pojavnost novih vrst, modnost posamičnih cvetov ali oblik cvetličnih aranžmajev.

24 izbranih umetnin, ki jih hrani Narodna galerije, je predstavljenih dvodelno - avtorica umetnostnozgodovinskih opisov je Jassmina Marijan (Narodna galerije), Matjaž Mastnak (Arboretum Volčji Potok) pa je naslikano cvetje, rastline predstavil z zgodovinskega in botaničnega vidika, dotaknil pa se je tudi simbolnih pomenov. Botanične opise dopolnjujejo risbe priznane ilustratorke Maje-Dolores Šubic. Rože na slikah so namreč pogosto domišljijsko preoblikovane, skozi čas pa so se tudi pigmenti lahko spremenili in naslikano cvetje ne ustreza več resničnosti.

 

Med izbranimi umetninami

je tudi portret

Marije Ane baronice Erberg
(kmalu po 1761), olje, platno, 110 x 85 cm 

 

 

Predstavitev  knjige bo potekala v okviru prireditev

ob prazniku občine Dol pri Ljubljani.                                     

                                                                                                              

Datoteke

Vabilo


Dostopnost