Aktualno

REKREATUR - ekipno kolesarjenje po Sloveniji

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Rekreatur, 24.7.2020

30. avgusta 2020 bo na državnih in lokalnih cestah v občini Dol pri Ljubljani potekala kolesarska prireditev »REKREATUR«. Organizatorji pričakujejo okoli 50 kolesarjev, ki bodo vozili ločeno po ekipah (4-8 članov) in v skladu s cestno prometnimi predpisi. Zapor cest ne bo.

Rekreatur je večdnevno ekipno kolesarjenje po Sloveniji. Namenjen je vsem, ki jim je odveč gneča in prehuda tekmovalnost na kolesarskih maratonih, a radi organizirano kolesarijo. Njegova glavna značilnost je ekipa saj udeleženci nastopajo samo kot ekipa 4 - 8 kolesarjev. Število registriranih udeležencev je omejeno na priporočila in uredbe, ki jih za te vrste prireditve odreja vlada RS in NIJZ. Kolesarje spremlja 12 članov tehnične ekipe organizatorja. 

Turistično kolesarjenje je bistvo Rekreatur-a saj imajo kolesarji med kolesarjenjem obilo možnosti spoznavanja manj znanih a zanimivih krajev. Kontrolne točke na trasah so priložnost za predstavitve in promocije lokalnih turističnih organizacij in društev. Prireditev je zasnovana na načelu, da vsak udeleženec kolesari po trasi glede na svoje sposobnosti in na svojo odgovornost. Obvezna je uporaba kolesarske čelade.

Za projekt so organizatorji dobili Srebrnega sejalca 2008, ki ga podeljuje STO za inovativne dosežke v turizmu in priznanje Športne unije Slovenije za Najboljšo naravi prijazno rekreativno prireditve v letu 2009. V letu 2014 so prireditev prvič organizirali na območju treh držav (Slovenija, Italija in Avstrija) in za koncept prijeli Snovalca 2013 (podeljuje T-Lab v sodelovanju s Spirit SLOVENIJA).

Ekipe štartajo z zamikom 2 minut z razlogom, da na cesti ne povzročajo ovir, saj vozijo po cestno prometnih predpisih. Čas vožnje ekip je omejen, a precej ohlapen, saj dopušča vmesne počitke in preprečuje hitenje v cilj. Najboljša ekipa je tista, ki se čim bolj približala povprečnemu času vožnje vseh ekip. Glede na dosedanje izkušnje, načina vožnje ekip - posamični start z zamikom - in pravila, da zmaga ekipa, ki je po času najbližja povprečnemu času vseh ekip ne pričakujemo večjih ovir na izbranih cestah. Kakršna koli zapora cest na trasi (polovična, popolna ali t.i. premična) ni predvidena, saj bi s tem osnovna ideja Rekreatur-a bila brezpredmetna - kolesarjenje in druženje v skupini, spoznavanje krajev z zemljevidom v roki, upoštevanje cestno prometnih predpisov in skrb za lastno varnost.

Udeleženci Rekreatur-a, člani ekip in njihova spremstva vozijo po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP; Ur.l. RS 109/2010). Organizator v nobenem primeru ne odgovarja za kršitve, ki bi jih udeleženci REKREATUR-a povzročili z neupoštevanjem navedenega zakona.

Trasa na terenu ni označena. Udeleženci ob vpisu v štartno knjigo prejmejo zemljevid z vrisano in opisano traso s kontrolnimi točkami, kjer so se dolžni registrirati. Letošnji Rekreatur se bo začel v Kranju – do postajališča avtobusa v predmestju Kranj – in od tam na izhodišča treh etap. Cilj etap je vedno v Kranju. Celotna trasa je dolga okoli 250 km. 

Rediteljstvo na cestah v času kolesarjenja opravljajo člani društva Rekreatur, ki pokrivajo vse kritične točke kot npr. prečkanje ali vključevanje kolesarjev na prednostno cesto, strmi in nevarni spusti ipd. Poleg tega so vse te točke označene z opozorilnimi znaki prireditve. 

 

OPIS TRASE in URNIK UPORABE CEST

Prolog - 27. avgust 2020 

Dolžina: 33 km
Uradni začetek prireditve: 15.00
Start 1. ekipe: 16.30
Cilj: 18.30 - 19.00 ure
Trasa: Kranj: štart/ Glavni trg – C. 1 maja – Prebačevo – Voklo – Šenčur – Spodnji Brnik – Cerklje na Gorenjskem Visoko – Britof – Glavni trg /cilj

1. etapa - 28. avgust 2020

Dolžina: 76 km
Uradni začetek prireditve: 9.00
Start 1. ekipe: 9.00
Cilj: 17.00 - 18.00 ure
Trasa: Kranj: štart/ Glavni trg – Tavčarjeva ulica – Maistrov trg – Slovenski trg – prevoz z avtobusom (Kranj – Cerknica) – Cerknica – Rakitna – Preserje – Podpeč – Notranje Gorice – Brezovica – Dobrova – Topol na Katarini – Sora – Goričane – Sp. Senica – Godešič – Trata – Žabnica – Kranj, Glavni trg /cilj

2. etapa - 29. avgust 2020

Dolžina: 70 km
Uradni začetek prireditve: 9.00
Start 1. ekipe: 9.00
Cilj: 17.00 - 18.00 ure
Trasa: Kranj: štart/ Glavni trg – Tavčarjeva ulica – Maistrov trg – Slovenski trg – prevoz z avtobusom (Kranj – Most na Soči) – Koritnica – Podbrdo – Petrovo Brdo – Zali Log – Železniki – Dolenja vas – Bukovščica – Stražišče – Orehek – c. 1 maja – Kranj, Glavni trg /cilj

3. etapa - 30. avgust 2020

Dolžina: 61 km
Uradni začetek prireditve: 9.00
Start 1. ekipe: 9.00
Cilj: 14.00 - 15.00 ure
Trasa: Kranj: štart/ Glavni trg – Tavčarjeva ulica – Maistrov trg – Slovenski trg – prevoz z avtobusom (Kranj – Litija) – Litija – Jevnica – Dolsko Selo – Ihan – Rodica – Mengeš – Utik – Repnje – Hraše Valburga – Trboje – Hrastje – Čirče – Savska cesta – Ljubljanska cesta – Kranj, Glavni trg /cilj

 

Več informacij najdete na www.rekretaur.si.

Fotogalerija

Trasa, 27.08.2020
Trasa, 28.08.2020
Trasa, 29.08.2020
Trasa, 30.08.2020
Dostopnost